Еврей тілінде толтырылған балық
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Балық - 1000 г, орама - 50 г, сүт - 100-200 г, жұмыртқа - 1 дана., пияз - 70 г, сәбіз - 50 г, қызылша - 30 г, дәміне қарай тұз, ұнтақталған бұрыш.
Сипаттамасы Толтырылған балық - еврей тағамдарының ең танымал тағамы. Әртүрлі елдерде оны әртүрлі тәсілдермен дайындайды. Балыққа тәбет ретінде де, негізгі түскі ас ретінде де беріледі. Толтырылған балықты ірі тұқымдардан (шортан, сазан, треска және т.б.) дайындауға тырысады. Балықты қабыршақтан тазалаңыз және бойлық кесінді жасамай, үлкен кесектерге бөліңіз. Әрбір бөліктен ішкі бөліктерді алыңыз. Өткір пышақпен омыртқаның етін кесіңіз. Балық филесін шикі пияз қосылған ет тартқыштан және сүтке малынған орамнан өткізіңіз. Алынған тартылған етті шикі жұмыртқа, тұз, бұрышпен араластырыңыз. Дайындалған балық кесектерін тартылған етпен араластырып, шеттерін тегістеңіз. Пиязды, қызылшаны, сәбізді қабаттарға бөліп, кастрөлдің түбіне салыңыз. Көкөністердің үстіне балықтың пісірілген бөліктерін абайлап салып, үстіне суық су құйыңыз, сонда олар сумен жабылады. Балықтан алынған қабыршақты жақсылап шайыңыз, дәке пакетіне салыңыз да, кастрюльге салыңыз. Суға тұз, ұнтақталған бұрыш қосып, қақпағы ашық күйде баяу отта бір жарым сағат пісіріңіз. Сорпа үнемі қайнап тұруы керек, бірақ қатты емес. Дайын балықты абайлап тегіс табаққа салыңыз да, оны сүзілген тұздықпен жабыңыз. Сәбіз тілімдерімен безендіріңіз. Егер балық құрғақ болса (треска, шортан), тартылған етке сары май немесе өсімдік майын қосуға болады. Фаршты шортанға ұсақ, бірақ майлы балықты қосып, балықтың бірнеше түрінен дайындаған дұрыс. Бұл балықтардың сүйектері мен бастарын қабыршақтары бар қапшыққа салуға болады. Сіз желе тәрізді оңай қатып қалатын өте бай сорпаны алуыңыз керек. Пісірудің соңында бір шымшым шафран қосуға болады, бұл дайын балыққа әдемі түс береді.