Ысталған-пісірілген шұжық
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты15 минут
Өнімдер 1 кг-ға. сиыр еті (иық пышағы мен артқы аяқтың филесі) - 25 гр. тұз, 1 гр. тағамдық нитрат, 1 гр. қант, 1 кг. шошқа еті - 20 гр. тұз, әрқайсысы 0,5 гр. тағамдық нитрат және қант.
Сипаттамасы Сиыр етін ет тартқыштан өткізіп, тұз, селитра қосып, су құйып (ет көлемінің жартысынан сәл азырақ) жақсылап араластырамыз. Алынған масса эмальданған ыдысқа ауыстырылады және тартылған ет ашық бургундия түсіне айналғанша суыққа шығарылады. Шошқа еті мен беконды 50-100 гр кесектерге кесіңіз. және бір күн бойы салқын жерде, емдік қоспамен (тұз, ас тұзы, қант) араластырып сақтаңыз. Тұздалған тартылған сиыр етін бір тәуліктен кейін қайтадан ұсақ торлы ет тартқыштан өткіземіз, ал шошқа етін шпикпен өткір пышақпен кішкене бөліктерге бөлеміз (шпик - текшелермен). Осыдан кейін, тартылған еттің екі түрін де массасы біртекті болатындай етіп араластырамыз. Фаршты дайындалған ішекке арнайы толтырғыш қондырғысы бар ет тартқышты пайдаланып, одан пышақтар мен торларды алып тастаймыз. Біз ұштарын шпагатпен байлаймыз, шұжықтың қабығын тесеміз, сонда ауа шығады. Ыстық әдіспен шұжықты қатты, қоңыр-қызыл түске айналғанша шамамен 1,5 сағат ыстаймыз, содан кейін орташа отта шамамен 1 сағат қайнатамыз және салқындату үшін 10-15 минут суық суға батырамыз. Ысталған шұжықтарды 2 аптадан артық сақтауға болмайды.