Захар Кузьминнің ботқа арналған рецепті
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер жарма 1/2 кесе, сүт 2 кесе, туралған жаңғақ немесе тәтті жемістер 1/2 кесе, қант 2 ас қасық, сары май 2 ас қасық, жұмыртқа 2, тұз, дәміне қарай ванилин. Тұздық үшін: өрік 10, қант 2 ас қасық, су 2-3 ас қасық.
Сипаттамасы Қайнаған сүтке тұз қосып, біртіндеп жұқа ағынмен жарма құйып, үнемі араластыра отырып, тұтқыр ботқаны қайнатыңыз. Дайын ботқаны сәл салқындатыңыз. Ботқа қантпен езілген жұмыртқаның сарысы мен көбікке ұрылған белки, сондай -ақ сары майға қуырылған жаңғақ дәндерін қосыңыз. Барлығын ақырын араластырыңыз. Маймен майланған массивті (түбі қалың) табаға ботқа қабатын салыңыз. Оның үстіне тастан тазартылған абрикостарды салып, оларды сүт көбіктерімен жабыңыз, содан кейін қайтадан жарма қабатын салыңыз. Көбіктерді дайындау үшін сүтті кең таяз табаға құйып, кастрюльді алдын ала қыздырылған пешке салыңыз. Көбіктер пайда болған кезде оларды мезгіл-мезгіл алып тастау керек. Ботқаны үстіне қант ұнтағымен себіңіз де, бетінде жолақтар пайда болатындай етіп қыздырылған металл шыбықпен күйдіріңіз. Ботқаны пешке салыңыз да, алтын қоңыр қабық пайда болғанға дейін пісіріңіз. Дайын көк- жаңғақтарға себіңіз, жемістермен, кәмпиттермен безендіріңіз және ол дайындалған ыдыста қызмет етіңіз. Тұздыққа бөлек қызмет етіңіз. Тұздық келесідей дайындалады: тұқымсыз өріктерді ұсақтап турап, қантпен араластырып, су қосып, жемістер қайнатылғанға дейін пісіріңіз. Тұздықты салқын да, ыстық та беруге болады.