Дательман (Дүнген кеспесі)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Сиыр еті 110, өсімдік майы 10, пияз 20, сарымсақ 1, ұнтақталған қызыл бұрыш 2, сірке суы (3%) 15, тұз. Қамыр үшін: бидай ұны 130, сода 2, өсімдік майы 2, су 70.
Сипаттамасы Орташа қалыңдықтағы қамыр иленеді, оны дәлелдеу үшін 3-4 сағатқа қояды, содан кейін бетін сода сулы ерітіндісімен илейді және сулайды. Қамыр қолайлы болғаннан кейін оны қайтадан илеп, сода ерітіндісімен сулап, ұзын турникетті жайып жібереді. Жгутты ұштарынан алып, оны салмақпен тартыңыз, әр сорғыштан кейін түйін байлаңыз. Операция турникет өлшемі бойынша біркелкі болғанша қайталанады. Қамыр осылайша дайындалады, үстелге қойылады және қайтадан тартылады, кеспе қалыңдығы 2 мм және ұзындығы 1-1,5 м кесіледі. Содан кейін кеспе қайнатылады, суық сумен жуылады және өсімдік майымен дәмделеді. Етті жіңішке етіп турап, майға туралған пиязбен қуырады, тұз, ұнтақталған қызыл бұрыш, майдалап туралған сарымсақ, сірке суын қосып, сорпа қосып, дайын болғанға дейін бұқтырады. Қызмет көрсетер алдында кеспе қыздырылады және терең табаққа салынады, пісірілген ет үстіне қойылады және шырын құйылады.