Шығанақ тағамдары
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Құйылған тағамдарды балықтан, көкөніс етінен дайындайды. Шығанақ балықтары үшін көксерке, бекіре, белуга, стерлет, сондай-ақ табан, тұқы, алабұға филесі әсіресе ұсынылады. Аспик етінен жасалған тағамдар торайдан, тілден, бұзау етінен, қайнатылған шошқа етінен, ветчинадан, құс етінен және аңнан (тауықтар, күркетауықтар, үйректер, фритиллярлар, кекіліктер) дайындалады. Толтырылған балық пен ет өнімдерінен: шортан, көксерке, құс еті, бауыр шұжығынан керемет аспикті дайындауға болады. Бұл өнімдер жұмыртқа, лимон, қызанақ, жаңа піскен қияр, алма, жасыл жапырақтармен безендірілген жұқа тілімдерге кесіледі. Көкөністерден лавр тағамдарын дайындау үшін сәбіз, репа, гүлді қырыққабат, спаржа, жасыл бұршақ және т.б. Көкөністерге жемістер қосуға болады (алма, алмұрт, шабдалы және т.б.). Құюға арналған балықты, етті немесе көкөністерді пісіру арқылы алынған сорпа немесе қайнатпа желе дайындауға кетеді. Желе алу үшін сорпаға немесе қайнатпаға салу керек желатиннің мөлшері сорпаның немесе қайнатпаның беріктігіне байланысты. Мәселен, мысалы, басымен және терісімен қайнатылған көксерке астындағы сорпаға 1 стаканға 1-2 г желатин қосу жеткілікті. Сондай-ақ, тауықтан немесе тауықтан алынған сорпаның мөлшеріне 4-5 г қою керек. Көкөніс сорпасынан 1 стакан желеге 6-7 г желатин қосқанда жақсы желе шығады. Желатинді желатиннің салмағына қатысты бес есе көп мөлшерде алынған суық суға салып қояды. Сорпаны немесе қайнатпаны баяу отта 3- 5 минут қайнату керек, содан кейін алдын ала суланған немесе сығылған желатинді салып, сорпаны қайнағанша және желатин толығымен ерігенше араластырыңыз. Осыдан кейін сорпаны немесе сорпаны майлық арқылы басқа кастрюльге немесе ыдысқа сүзіп, сәл суытып, дайындалған тағамдарды (балық, ет немесе көкөністер) құйыңыз. Мөлдір желе алу үшін әр 4-5 кесе сорпаға 1 шикі жұмыртқаның ағын алып, ыдысқа сыпырғышпен, шанышқымен немесе миксермен ұрып, бір стақан салқындатылған сорпаға немесе қайнатпаға құйып, ас қасық сірке суын немесе лимон шырынын қосып, араластырып, қайнаған суға құйыңыз. сорпа немесе сорпа. Кәстрөлді сорпамен жабыңыз, баяу отқа қойыңыз, ол қайнай бастағанда, кастрюльді оттан алыңыз және сорпаны 15-20 минутқа қалдырыңыз, содан кейін абайлап, шайқамай, майлық арқылы сүзіңіз.