Әртүрлі етті тұздау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы 1) Жеңіл отта бір шелек суға 2,4 кг ас тұзы, 400 г қант, 75 г нитратқа сүйене отырып, тұзды ерітінді қайнатыңыз, пісіру кезінде көбікті алып тастаңыз, содан кейін тұзды ерітінді салқындағаннан кейін етті толығымен жауып тұратындай етіп салқын етіп құйыңыз. бұл тұзды ерітінді. Кейбір шошқа еті 4-тен 5 күнге дейін тұздалады, бірақ ветчина үшін, әсіресе олар үлкен болса, 2-ден 3 аптаға дейін қажет. Етті тұзды ерітіндіге салмас бұрын, мүмкіндігінше одан барлық қанды сығып, жақсылап жуып, жақсылап сүрту керек. 2) Шошқаларды сатып алғанда, олардың немен қоректенгенін, дәнді нанмен немесе бұршақпен қоректенетін шошқалардың етін, ең жақсысын білу керек. Шошқаны басқа жерден айдап әкеткенде, оны бір түнге демалдырып, таңертең екінші күні ұрып-соғу керек. Етті кесектерге кескенде, олар оны сиыр етімен бірдей жасайды, тек аздап көбірек тұз бен селитраны тұтынады, ал шөптер мен тамырларды азырақ қою керек. Етті сүйектен біршама бөліп алған жіліншік сүйектері бар ветчина да селитрамен, ұсақталған бұрышпен немесе қалампырмен мықтап сүртіледі, сонымен қатар жауырын сүйектерімен бірге келеді. Ветчина алдымен бөшкеге немесе ваннаға бүктеледі, оның түбіне алдымен тұз құйылады, содан кейін шошқа етінің бөліктері салынады. Еттің қалған бөлігі мен сүйектері бар бөліктері тұтынуға ыңғайлы болу үшін үстіне қойылады. Мұның бәрі мықтап бекітілген кезде, ванна қақпақпен жабылады, ол тастармен басылады. Ет 3 - 4 апта бойы тұзды ерітіндіде жатуы керек, содан кейін кептіріліп, ысталады. Ветчина шырынды, дәмді және жақсы түске ие болу үшін, оларды темекі шегушіге іліп қоймас бұрын, тұзды ерітіндіден шығарғаннан кейін, оларды бидай кебегімен сүрту керек. Шошқа етінің тілдерін, егер шұжық үшін тұтынылмаса, ыстауға да болады. Шошқа майы кесектерге кесіліп, аздап қалампыр мен тұз қосып, алма мен пиязбен ерітіледі. Май бөлінген кезде оны қасықпен алып тастайды және електен тас ыдысқа ағызады, ол май толығымен жайылған кезде тығыз жабылады. Осылайша, ол әр түрлі тағамдарға арналған қыздырылған және еріген күйде ұзақ уақыт сақталады.