Татымды көк шөптерді дайындау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Ащы шөптерді - эстрагон, насыбайгүл, дәмді және басқаларын тұздап, маринадтауға болады. Егін жинау үшін жаңа піскен шөптерді алыңыз (тек гүлдегенге дейін), оларды тамырлардан, қатты ағаш кесінділерінен, қураған және бүлінген жапырақтардан тазартыңыз, содан кейін бірнеше суда жақсылап жуыңыз және душта шайыңыз. Жуғаннан кейін көк шөптерді кесіп, шыны ыдыстарға мықтап салып, тұз себіңіз (көктердің салмағына қарай тұздың 20 пайызы) және шырын шыққанша мықтап басу керек. Содан кейін банкаларды қақпақтармен жабыңыз. Тұздалған көк шөптерді суық бөлмелерде 0С-тан аспайтын температурада сақтау керек. Жасылдар маринадталған тұздықпен құйылса және көкөніс маринадтары сияқты қайнаған суға зарарсыздандырылса, жақсы сақталады. Тұздықтар аскөк, ақжелкен мен балдыркөктен де дайындалады. Ол мұқият сұрыпталады, сабақтарының дөрекі, қатты бөліктерін және сары шіріген жапырақтарды алып тастайды, тамырларын кесіп тастайды, бірнеше рет жуады, артық суды шайқайды. Жасылдар ұзындығы 2 - 3 см кесектерге кесіледі, араластырылады және ыдысқа салынады. Ақжелкен мен балдыркөктің тамыры жуылады, қабығынан тазартылады, шайылады және кесіледі. Содан кейін оларды шөптермен араластырады, өлшейді және тұз қосады (20%). Барлығы қайтадан араластырылады және 20 - 30 минут ұсталады. шырын пайда болғанға дейін, содан кейін шырын дайындаманың жоғарғы қабаттарында пайда болатындай етіп қоспаны ыдысқа тығыз салады. Мұның бәрі жүктері бар ағаш шеңбермен жабылған және салқын бөлмеде сақтауға арналған. Қыста мұндай дайындық түскі асты дайындау үшін қолданылады. Кейде шөптер қоспасына ұсақталған сәбіз және қызыл болгар бұрышы, туралған пияз және қызыл қызанақ қосылады.