АҚЖЕЛКЕНДІ ТҰЗДАУ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Қысқа арналған көк шөптерді кептіруге, маринадтауға және тұздауға болады. Қатты кесінділерді алдын-ала кесіп тастайды, ақсақ және бүлінген жапырақтарды алып тастайды, жақсылап жуады. Жасылдар кесіледі, пеште немесе ауада кептіріледі - тек күн сәулесінде емес. Құрғақ ауа-райында, жуудан кейін ақжелкенді судан шайқайды, кішкене борпылдақ байламдармен байлайды және көлеңкеде жақсы желдетілетін шатырларда шатыр астында іліп қояды. Ылғалды ауа райында оларды пеште 50 С-тан аспайтын температурада кептіреді. Кептірудің жоғары температурасында дәрумендер жойылып, эфир майы буланып кетеді. Тамырлар да кептіріліп, талшықтар бойымен кесіледі. Кептірілген ақжелкенді қақпақпен тығыз жабылған шыны ыдыстарда сақтаңыз. Тұздау үшін көк шөптерді банкаларға мықтап салып, тұз себеді (100 г жасылға 2 шай қасық тұз - 20 г), шырын пайда болатындай етіп мықтап бастырады, қақпақтармен жабады. Жасылдарды суықта сақтау керек - 1 С жоғары емес температурада. Жаңа піскен ақжелкенді тоңазытқышта су шашып, целлофан пакетке салып сақтауға болады.