Ашытылған қырыққабаттан жасалған сорпа
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты12 минут
Өнімдер
Сипаттамасы 1 банка 0,5 л үшін: қырыққабат - 225 г, сәбіз - 45 г, пияз - 45 г, ақ тамыр (ақжелкен мен балдыркөк) - 30 г, ақжелкен мен балдыркөк - 10 г, сарымсақ - 5 г, томат пастасы - 10 г, ащы бұрыш - 3 - 4 дән, лавр жапырағы - 1 дана. Ашытылған қырыққабатты сұрыптайды, ал жапырақтардың жасыл бөліктерін алып тастайды, ал егер қырыққабат өте қышқыл болса, оны сығып алады немесе жартысын жаңа қырыққабатпен алмастырады. Сәбіз мен ақ тамырды жақсылап жуады, тамыр дақылдарының зақымдалған бөліктерін кесіп, ұштарын кесіп, 20 - 25 минут қайнатады. Содан кейін оны сумен салқындатады, тазалайды, жолақтарға кеседі. Пияз, сарымсақ және шөптер аршылып, шайылып, майдалап туралады. Мұның бәрі томат пастасы мен дәмдеуіштерді қосып, кастрюльге салынып, бетіне ыстық сумен құйылады және 10 - 12 минут қайнатылады. Содан кейін ыстық қоспаны банкаларға салады, бұрын ыстық сумен қыздырады, қақпақтармен жауып, аздап қайнаған суға жылытуға қояды: жарты литр - 12 - 15 мин., литр - 15 - 20 мин. Осыдан кейін банка тығындалады және салқындатылады. Консервілерден қырыққабат сорпасын дайындау үшін ет сорпасына құрамы қосылады және баяу отта 25 - 30 минут қайнатылады. Пісіруді аяқтамас бұрын, қырыққабат сорпасына ұн қоспасын (1/2 ас қасық ұннан), сондай-ақ бұқтырылған пиязды және майдалап туралған аскөк пен ақжелкенді қосуға болады. Қызмет көрсетер алдында қырыққабат сорпасы қаймақпен дәмделеді.