Қарбыздарды тұздау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Қарбыздың кеш сорттары тұздалады. Ең жақсы сапалы тұздау әбден піскен, мөлшері бірдей, піспеген, жарылмаған және ұсақталмаған қарбыздардан алынады. Тұздау үшін салмағы 2 кг-ға дейін (Құмда тұздау үшін 5 кг-ға дейін) жарықтары, ойықтары және басқа зақымдары жоқ піскен (бірақ пісіп жетілмеген) қарбыздарды алыңыз. Оларды күзде тұздау керек, өйткені жылы мезгілде қарбыздар тез асқынып, жарамсыз болып қалады. Көрсетілген әдіспен жұқа қабықты да, қалың қабықты да қарбызды консервілеуге болады, ал жұқа қабығы аз деформацияланады. Мұқият жуылған қарбыздарды ағаш инемен 10 - 12 жерден шаншып тастайды. Бұл ашыту және тұзды ерітіндімен сіңдіру процесін жылдамдатады. Содан кейін оларды бөшкелерге салады, 8 - 10 пайыздық тұзды ерітіндімен құяды (100 литр суға 8 - 10 килограмм тұз). Қарбыздар дәмдеуіштермен ауыстырылмайды. Бір күн бойы алдын ала ашытудан кейін бөшкелерге тұзды ерітінді құйылады және ағаш тығындармен және зығыр төсемдермен бітеледі. Қарбыздар қияр мен қызанақ сияқты мұздықта, жертөледе немесе жертөледе сақталады. 10 - 20 күннен кейін ашытудың температуралық жағдайларына байланысты олар адам тұтынуға дайын болады. Қарбызды ескі тәсілдердің бірімен де тұздауға болады. Жақсы жуылған қарбыздарды қатарлап дайындалған бөшкелерге салады, ал әр қатарға таза өзен құмын себеді және қажетті күштің тұзды ерітіндісімен құяды. Бұл жағдайда қарбыздар шаншымайды және қысым жасамайды. Төсеу кезінде жарықтары бар қарбыздардың түспеуін қадағалау керек.