НЕЛІКТЕН ОЛАР НАШАРЛАЙДЫ?
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жаңа піскен жемістер мен көкөністер өте қысқа мерзімде сақталатынын бәрі біледі. Олардың бұзылуына судағы және ауадағы микроорганизмдер, әртүрлі бактериялар, саңырауқұлақтар, зеңдер себеп болады. Жаңа піскен жемістер мен көкөністерде кездесетін қанттың, ылғалдың, қоректік заттардың көптігі бактериялардың белсенді өмірлік белсенділігін тудырады. Жылдам көбейе отырып, олар тағамның шіріп, ашытуына және көгеруіне әкеледі. Микробтардың көпшілігі 20 - 40С температурада жақсы дамиды, бірақ көбісі жоғары температураға бейімделеді. Қоршаған ортаның температурасы 0 С және одан төмен төмендегенде микроорганизмдер өлмейді, тек тіршілік әрекетін уақытша тоқтатады, ал температура көтерілгенде олардың тіршілік әрекеті қайтадан қалпына келеді. Қоршаған ортаның температурасы 70 - 100 С-қа дейін көтерілгенде микроорганизмдердің көпшілігі өледі. Осылайша, біз микроорганизмдердің көбеюіне қолайсыз жағдай туғызу арқылы ғана жемістер мен көкөністердің бүлінуіне жол бермеуге болады деген қорытындыға келеміз. Адам азық-түлікті сақтаудың көптеген тәсілдерін ойлап тапты, оның ішінде төрт негізгісі үйде қолданылады.