СУҒА МАЛЫНҒАН АЛМА (2 нұсқа)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Сусланы қант немесе бал қосып дайындауға болады: 10 литр суға - 300 г қант, екі ас қасық тұз және құрғақ қыша. Суды қантпен қайнатады, салқындатады, оған қыша мен тұзды салып, жақсылап араластырады, қантты балмен алмастыруға болады (екі еселенген мөлшерде). Сусланың орнына алмаға 10 шай қасық йогурт (10 литр суға) және екі ас қасық тұз бен құрғақ қыша қосып, салқын қайнатылған су құюға болады. Алмаларды дайындалған ыдыстарға қабаттарға, бұтақтарға жоғары қарай орналастырады. Әрбір қабат қара бидай сабанымен немесе қара қарақат жапырақтарымен қабаттасып, сусламен құйылады: 200 г қара бидай ұны аз мөлшерде салқын суға араластырылады, 2 литр қайнаған суға құйылады, тұндыруға және сүзуге рұқсат етіледі. Алынған ерітіндіге 10 литрге дейін қайнатылған су, екі ас қасық тұз және құрғақ қыша қосылады, қара бидай ұнының орнына құрғақ квас - 150 г немесе қара бидай крекерін - 200 г қолдануға болады. қайнаған суға құйылады (2 л), ал тұндырылғаннан және салқындағаннан кейін сүзіледі, қайнаған су, тұз және құрғақ қыша да қосылады. Алманы сусламен құйып, үстіне жайманың бір бөлігін салып, езгі салынған шеңбермен басады. Соңғы бес-алты күнде ыдыстағы ерітіндінің деңгейі тексеріліп, қажет болған жағдайда толтырылады. Сегіз-он күннен кейін алма жертөлеге немесе басқа суық жерге түсіріледі, онда олар кем дегенде 0 с температурада сақталады. 35-40 күннен кейін алма дайын болады.