Өздігінен стерилизациялау жолымен маринадталған қияр - 2
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты3 минут
Өнімдер Құю сұйықтығында 6-7 пайыз тұз және 1,2 пайыз сірке суы "эссенциясы" болуы керек (бір литрлік банкаға 2 ас қасық эссенцияны тұзды ерітіндімен толтырмас бұрын оның түбіне тікелей құюға болады). Қиярды консервілеу кезінде қант қоспаңыз. Құю температурасы кем дегенде 70 ° C болуы керек. Әдеттегідей ыстық суы бар ыдыста зарарсыздандырыңыз. Тығындалған " банкалар үшін зарарсыздандыру процесінің ұзақтығы: жарты литр-3-5 минут, литр-5 минут, үш литр -10-12 минут (ыдыста су қайнаған сәттен бастап). Су қайнағанға дейін, әсіресе төмен температурада, кейде көп уақыт кетеді (әсіресе қияр үш литрлік банкаларда консервіленген болса), ал банкалардағы қияр жұмсарып, салбырап қалады. Оларды қытырлақ ұстау үшін 100°C температурада зарарсыздандырудың орнына пастерлеумен шектеліп, қияр банкаларын 90° C температурада қыздыруға болады: жарты литрлік және литрлік - 10 минут, үш литрлік - 20 минут. Бұл уақытта қыздыру температурасын мұқият қадағалап, оны белгіленген деңгейде қатаң сақтау қажет. Өнімдерді пастерлеуге дайындау кезінде санитарлық жағдайдың жақсы болуын қамтамасыз ету қажет.
Сипаттамасы Үш литрлік стерильденген банкалардың түбіне 10 г аскөк, ақжелкен, балдыркөк, желкек жапырақтары, қарақат және жалбыз салыңыз (мен бар нәрсені ғана қойдым, бәрінен бұрын бізде желкек болды :). Жақсы жуылған қиярды банкаларға мықтап салыңыз. Құмыраның ортасына шәйнектен таза қайнаған суды абайлап құйыңыз, сонда ол банканың қабырғалары бойымен ағып кетпейді (олар өздері біркелкі қызады). Құмыраны қайнаған сумен жоғарғы жағына толтырғаннан кейін оны қақпақпен жабыңыз, оны бұрын ыстық суда ұстау керек. Қақпағы бар құмыраны 3-5 минут ұстаңыз, содан кейін суды төгіп тастаңыз да, қайнаған суды қайтадан банкаға құйыңыз. Мұны үшінші рет жасамас бұрын, қияр құмырасына бірнеше тазартылған сарымсақ түйірі мен 10 г желкек салыңыз. Бұл жолы судың орнына құмыраны ыстық тұздықпен толтырыңыз, оны бірінші құйғаннан бастап судан дайындаңыз. Тұздықты (90 г тұз, 35 г қант) қайнатыңыз. Екі минут қайнағаннан кейін қайнаған қоспаға 150-200 мл сірке суын құйыңыз (мен сірке суын қоспай құйып, илектеу алдында банкаға 1 ас қасық эссенция қостым. Немесе бір литрлік банкаға 1 шай қасық). Құмыраны қайнаған тұздықпен құйыңыз, сонда ол одан құйылады, герметикалық түрде жабылады және түбімен жоғарғы жағына қойылады - банкадағы мазмұны толығымен суығанша осы күйде ұстаңыз. 1 литр суға арналған тағы бір тұздық: 2 ас қасық.л. (жоғарғы жағында емес) тұз | 3-4 шай қасық. сах. құм 2 шай қасық. сірке суының мәні (1 шай қасық эссенция = 8 шай қасық сірке суы) Аскөк, ақжелкен, балдыркөк, пияз, сарымсақ, желкек жапырақтары, жалбыз, қара бұрыш, лавр.жапырақ, қызыл бұрыш (аздап). Жақсы жуылған шөпті кесіп, банкаларға салыңыз, көкөністерді мықтап салыңыз (бірге немесе бөлек қоюға болады), қайнаған тұздық құйыңыз. Стерилизациялаңыз және ораңыз. Құю сұйықтығында 6-7 пайыз тұз және 1,2 пайыз сірке суы "эссенциясы" болуы керек (бір литрлік банкаға 2 ас қасық эссенцияны тұзды ерітіндімен толтырмас бұрын оның түбіне тікелей құюға болады). Қиярды консервілеу кезінде қант қоспаңыз. Құю температурасы кем дегенде 70 ° C болуы керек. Әдеттегідей ыстық суы бар ыдыста зарарсыздандырыңыз. Тығындалған " банкалар үшін зарарсыздандыру процесінің ұзақтығы: жарты литр-3-5 минут, литр-5 минут, үш литр -10-12 минут (ыдыста су қайнаған сәттен бастап). Су қайнағанға дейін, әсіресе төмен температурада, кейде көп уақыт кетеді (әсіресе қияр үш литрлік банкаларда консервіленген болса), ал банкалардағы қияр жұмсарып, салбырап қалады. Оларды қытырлақ ұстау үшін 100°C температурада зарарсыздандырудың орнына пастерлеумен шектеліп, қияр банкаларын 90° C температурада қыздыруға болады: жарты литрлік және литрлік - 10 минут, үш литрлік - 20 минут. Бұл уақытта қыздыру температурасын мұқият қадағалап, оны белгіленген деңгейде қатаң сақтау қажет. Өнімдерді пастерлеуге дайындау кезінде санитарлық жағдайдың жақсы болуын қамтамасыз ету қажет. Кімнен: Елена Бурляева 2:5020/423.40 Қияр тым қалың емес, тым ұзын емес етіп алынады. Мен әдетте оларды екі жағынан кесемін, бірақ өте кішкентайларын кесуге болмайды. Мүмкін болса, қиярды мөлшері бойынша сұрыптаған дұрыс - құмыраға бір уақытта аз мөлшерде сыятын болса да, сапасы қиярды жақсылап жуған дұрыс, мен оны шамамен екі сағатқа жібітемін. Осы уақытта менің банкаларымды содамен өте мұқият жуыңыз. Мен олардың үстіне қайнаған су құйып жіберемін. Мен отқа тұзды ерітіндісі бар кастрюльді қойдым. Мен тұзды ерітіндіге салдым (бір литрлік банка қияр алу үшін 0,5 литр суға): үстел. қасық тұз (үсті жоқ), шай. қасық қант, түбіне міндетті түрде желкек жапырағы, 2 лавр жапырағы, 4 түйір сарымсақ, бір тілім қызыл капсикум, 5-10 бұршақ қара немесе хош иісті бұрыш саламын. бұрыш, (егер бар болса, басқа жапырақтар - балдыркөк, ақжелкен, эстрагон, шие, қарақат). Мен қиярды құмыраға толтырамын - тым бос емес және тым тығыз емес. Мен тұзды ерітіндімен толтырамын (тұздықтың бір бөлігі қалады, ол кейін кетеді), қақпақпен жабамын (тығыз емес) және 10-15 минут қоя тұрамын. Осыдан кейін мен тұзды ерітіндіні қайтадан кастрюльге құямын (ең қауіпті операция) және оны қайтадан қайнатуға рұқсат етемін. Мен банкаларды қайтадан тұзды ерітіндімен толтырамын және әрқайсысына 2-3 ас қасық 6 пайыздық сірке суын қосамын, бірден жауып, айналдырамын. Егер бәрі дұрыс жуылған болса, банка қыс бойы тоңазытқышсыз тұруға тұрарлық. Нәтиже қиярдың сапасына байланысты - қияр неғұрлым жаңа болса, соғұрлым олар қытырлақ болады.