СІРКЕ СУЫ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Көптеген тағамдар мен жеңіл тағамдарға таптырмас дәмдеуіш - ук-сус. Ол тұздықтар мен маринадтардың құрамына кіреді, оны борщқа қосуға болады. Дегенмен, аспаздық мамандар сірке суының шамадан тыс мөлшері зиянды екенін және балалар мен диеталық тағамдарда бұл дәмдеуішті сирек және өте шектеулі мөлшерде қолдануға болатынын есте ұстауы керек. Сірке суының ең көп таралған сорттары спирттен немесе жүзім шарабынан жасалған асханалық шарап сірке суы, эстрагон дәмдеуіштерінің жапырақтарына тұндырылған хош иістендірілген эстрагон сірке суы болып табылады. Сірке суының эссенциясы алынғаннан кейін бірден қайнаған сумен сұйылтылады (100 г суға 3-5 г эссенция). Сірке суын қақпағы тығыз жабылған шыны ыдыста салқын бөлмеде, 5-15 С температурада сақтау керек. Тұрмыстық сірке суын дайындау үшін 1 литр суға 1 стакан түйіршіктелген қант немесе бал, кішкене кесек (50 г) қара бидай наны, 15 г жаңа ашытқы және 5-6 мейіз алыңыз. Қант (Немесе бал) ерітіндісін 10-15 минут қайнатады, содан кейін нанды жылы (салқындағаннан кейін) сұйықтыққа салады, ұнтақтарды ерітеді, эмальданған (Тар мойынды емес) ыдысқа салады, таза шүберекпен жауып, жылы жерге қояды 2-3 күн. Ашытылған сұйықтық 2 бөтелкеге бірдей құйылады, 2-3 дәмдеуіш қойылады және бөтелкелердің мойнын мақтамен тығындап, бөлме температурасында тұруға қалдырылады. Бір аптадан кейін сірке суы пайдалануға дайын болады. Мұндай сірке суын тағамға дәмдеуіш ретінде және маринадтарды дайындауда қолдануға болады. Сіз хош иісті сірке суын дайындауға болады. Кейбір аспаздық мамандар сірке суын лимон қабығына, балдыркөкке, қарақат жапырақтарына, Антонов алмаларына және т.б. Дәмдеу үшін кәдімгі ас сірке суына балдыркөк немесе линден гүлін немесе лавр жапырағын салыңыз. Сірке суы бар ыдысты мықтап жабыңыз және оны 15 күнге қалдырыңыз. Осыдан кейін, дәке арқылы сүзіп, онымен винегрет, салат, майшабақ және басқа тағамдарды дәмдеңіз.