АС ТҰЗЫ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ас тұзы - дені сау адамға қажет негізгі дәмдеуіш, өйткені тағам мен судағы тұздың мөлшері ағзаның қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін жеткіліксіз. Тұздалмаған тағамдар жұмсақ, дәмсіз, бірақ артық тұз зиянды, сонымен қатар дәмді бұзады, сондықтан ол керемет тағамды жеуге жарамсыз тағамға айналдыра алады. Өндіру әдісіне сәйкес тас тұзы, өздігінен себілетін, қайнатылған және теңіз тұзы болып бөлінеді. Өңдеу сипаты бойынша тұз ұсақ кристалды - қайнатылған, ұнтақталған, әр түрлі ірі ұнтақталған, дәнді және ұсақталған болуы мүмкін. Азық-түлік өндірісінде үлкенірек тұз қолданылады, ал үстелге ең ұсақ ұнтақталған тұз - қосымша беріледі. Экстра сортынан басқа, ең жоғары, 1-ші және 2-ші сортты тұздар сатылымға шығарылады. Егер тұз ұсақ қаптамаға емес, таразыға құйылса, оны қолданар алдында електен өткізіп алу керек, сонымен қатар ластанғанын шайып, қайнату керек. Ет сорпасын пісіру аяқталғанға дейін, картопты - пісірудің басында, бұршақ дақылдарын - жұмсартқаннан кейін ғана тұздау керек екенін есте ұстаған жөн. Етті, көкөністі, балықты қуырар алдында тұздайды, ал ет пен балықтан пісірілген жартылай фабрикаттарды - процесінде немесе пісірер алдында тұздайды. Картопты қоспағанда, барлық көкөністер қуырар алдында тұздалады, оны қуыру аяқталғанға дейін тұздау керек.