Ұнтақталған алма мерекелік бәліш
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Қамыр үшін: 5 сарысы, 200 г қант, 200 г май, 2 стакан арақ, 5 стакан ұн. Салма үшін: 10 орташа алма, 4 стакан құрғақ ақ шарап, 200 г ұсақ мейіз, 200 г майдалап туралған тәтті бадам, 200 г қант, 100 г лимон және апельсин қантталған жемістер.
Сипаттамасы Сарысын ақ қантпен жақсылап сүртіңіз. Арақ, жұмсартылған сары май немесе маргарин қосып, ұн қосып, қамырды тез илеңіз. Толтырманы дайындау үшін алманың қабығы мен ортасын аршып, тілімдерге бөліп, кастрюльге салыңыз. Шарап құйыңыз, дайындалған мейізді (жақсылап жуылған және 10-20 минут ыстық шаймен жабылған), қант пен туралған тәтті бадам қосыңыз. Алманы жұмсақ болғанша баяу отта қайнатыңыз. Толтырмаға ұсақталған қантталған жемістерді құйыңыз, бәрін жақсылап араластырыңыз және салқындатыңыз. Дайындалған қамырды жұқа емес қабатқа жайып, одан қажетті мөлшердегі екі шеңберді кесіңіз (пішіннің немесе табаның өлшеміне сәйкес). Қамырдың бір қабатын табаның түбіне және бүйіріне аударып, қолыңызбен аздап тығыздаңыз. Қамырды шанышқымен бірнеше жерден тесіп, үстіне дайындалған салқындатылған салманы салып, қамырдың екінші қабатымен жауып, шеттерін қалыпқа келтіріңіз. Бетін ұрылған жұмыртқамен немесе сарысымен майлап, ірі түйіршіктелген қантқа себіңіз де, тортты пісірілмеген пеште шамамен бір сағат пісіріңіз. Аздап салқындатылған немесе салқын тортқа бөлек қант ұнтағы мен сүт қосыңыз.