Сібір стиліндегі балық пирогы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер 1,5 - 2 кг. ашытқы қамыры, 1,5 кг жаңа піскен балық (жақсырақ: нельма, муксун, стерлет, бекіре, форель, керемет шортан пирогы (ірі), бурбот), 4-5 пияз пияз, лавр жапырағы, ұнтақталған қара бұрыш
Сипаттамасы Балықты қабыршақтан тазалаңыз (егер ол бекіре немесе стерлет болса, онда тек қабықшалы тікенектерді кесіп тастаңыз), ішек-қарын, басы мен құйрығын бөліп, жотаның бойымен кесіңіз (соңына дейін емес, тіктөртбұрыш жасау керек). Егер балық өте үлкен болса, онда жотаның бойымен бірінші кесіндінің екі жағынан көбірек кесулер жасауға болады. Осылайша кесілген ұшаны үлкен табаққа, тұз бен бұрышқа салып, 30 минутқа қалдырыңыз. Пиязды ұсақтап тураңыз (пияз көп болуы керек, бұл балыққа шырындылық береді). Дайын қамырды екі бөлікке бөліп, оларға науаның пішіні бойынша тіктөртбұрыш пішінін беріңіз. Қамырдың бірінші қабатын майланған пісірме табаққа салыңыз, туралған пияздың бір бөлігіне себіңіз, оны біркелкі қабатқа жайыңыз. Балықтың бұрылған ұшасын пияз қабатына салыңыз, лавр жапырағын (2 дана) балықтың үстіне қойып, пияздың екінші бөлігіне біркелкі себіңіз. Қамырдың екінші қабатын төсеп, екі қабаттың шеттерін мұқият жалғаңыз. Бәліштің ортасында бәліш ағып кетпес үшін пісіру кезінде будың шығуы үшін кішкене тесік жасаңыз. Науаны алдын ала қыздырылған пешке салыңыз да, пирогты пісіріңіз. Режимдер: пісіру температурасы - 200oC. Пісіру уақыты балықтың түріне байланысты (бұл маңызды!): - нельма, муксун, стерлет, форель, бекіре - 35-40 минут, - шортан, бурбот - 45-50 минут. Пісіру аяқталғаннан кейін, науаны алыңыз және үстіңгі қыртысты жұмсарту үшін пирогты дымқыл шүберекпен жабыңыз. Торт тікелей пісіру парағында беріледі, ол үшін ол "Ашылады" - периметрі бойынша үстіңгі қабығын кесіп, оны сындырып, нан сияқты жейді. Неше порцияға арналған: 10. Пісіру уақыты 50 мин.