Кептірілген теңіз алабұғасы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Теңіз бассейнінде майдың жоғары пайызы бар, бұл одан өте жоғары дәмді өнім алуға мүмкіндік береді. Кептірілген алабұғаны дайындау үшін кем дегенде 5 кг жаңа мұздатылған шикізатты алудың мағынасы бар. Балықтың бір мөлшерде болғаны жөн, салмағы 500-ден 1000 г-ға дейінгі алабұға кептіру үшін ең жақсы өлшем болып табылады. Жаңа мұздатылған алабұға ауада 18С жоғары емес температурада балықты бір-бірінен бөлуге болмайынша ерітіледі. Мұз балық денесінің ортасына жақын жерде сақталса өте жақсы. Басты, ішкі ағзаларды, құйрық қанатын және иық сүйектерін алып тастаймыз. Ұша қалуы керек, суық сумен шайыңыз, жақсылап ағызыңыз. Тұздауға арналған ыдысты (әдетте бассейн немесе шелек) суық сумен шаю керек. 5 кг шикізатты тұздау үшін 1 кг ірі тұзды алу керек. Бұл жағдайда артық тұз қорқынышты емес, балықтағы тұздың қажетті мөлшеріне жеткенде тұздауды уақытында тоқтату маңызды. Контейнердің түбіне және қабырғаларына тұз себіледі, әр балықты барлық жағынан тұзға мұқият орап, бір-біріне мықтап орналастырады, крест-крест қатарларында, әр қатарға молынан тұз себеді. Үстіңгі қатарға тұздың қалдықтары да себіледі, үстіне жалпақ табақ немесе фанера қойылады және салмағы кемінде 3 кг болатын қысым орнатылады (әдетте үйде қақпақпен жабылған 3 литрлік банка су қолданылады). Тұздауды бөлме температурасында жүргізуге болады, бірақ соған қарамастан контейнерді балықпен бірге ең салқын жерде орнатқан жөн. Салмағы 1 кг-ға дейінгі балықты өнімнің шамадан тыс тұздануын болдырмау үшін 18 сағаттан асырмай тұздау керек. Тұзда ұсталған балықты ваннаға құйып, тұздан ағынды суық сумен жақсылап жуады, содан кейін қайтадан ыдысқа салып, салқын сумен құяды, душтың бүріккішін төмендетіп, 10-15 минутқа қояды. Содан кейін суды ағызып, балықтың ағып кетуіне мүмкіндік береді. Балықтарды құйрық жүзбегінен авлмен немесе пышақпен тесіп болғаннан кейін, оларды сым ілгектерге іліп қояды. Оны ағызу үшін ванна бөлмесінде 2-3 сағатқа іліп қояды, содан кейін оны қоймаға немесе температурасы 25С-тан аспайтын арқалыққа, жақсырақ сызбаға іліп қояды. Түнде көшеде температураның үлкен ауытқуларымен балықты үйге кіргізу керек. Жағдайларға байланысты 3-7 күнге дейін кептіріледі, бірақ оны екінші тәулікте-ақ жеуге болады.