Ашық пирог
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Қышқыл қамырды дайындаңыз: ұн 1 кг, жылы су 2 стакан, өсімдік майы 3 ас қасық, тұз 1 шай қасық, қант 1 ас қасық, ашытқы 25-30 г. немесе қатпарлы қамыр: ұн 400 г, сары май 400 г, су 1 стакан, тұз 1 шай қасық.
Сипаттамасы Егер пирогтың салмасы қантсыз болса, қамырға қант қоспаңыз. Қамырды жабық пирог тәрізді жайыңыз (дөңгелек немесе тікбұрышты пішінде). Илектеу түйреуіштің көмегімен оны пісіру парағына жіберіңіз, ал қабаттың ені оның шеттері науаның бүйірлерінен тыс бүгілетіндей болуы керек. Толтырманы қамырдың үстіне біркелкі қабатқа салыңыз. Егер салмасы жемісті болса, оны дәміне қарай көбікке шайқалған қаймақ, жұмыртқа және қанттың тең бөліктерінің қоспасымен толтырған жөн. Пирогтың шеттерін ақырын жабыңыз. Салма қабатына қамырдан жасалған әшекей элементтерін (жолақтар, жапырақтар, гауһар тастар және т.б.) жағуға болады. Пирогтың шеттерін тексергеннен кейін жұмыртқамен майлап, пирогты пеште 200-210 С температурада пісіріңіз. Пісірілген пирогты сары маймен майлаңыз. Жидектер мен жемістермен толтырылған тәтті пирогтар көбінесе ашық күйінде пісіріледі.