ҚАЛАЙ. ОЛАР МҰНЫ ІСТЕП ЖАТЫР МА?
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ыдыстарды жылыту үшін қайнаған сумен шайылады. Содан кейін кофенің қажетті мөлшері құйылады. Кәдімгі порция: бір стақан суға бір немесе екі шай қасық кофе ұнтағы. Кофе бетінде қалмас үшін ұнтақ қайнаған суға құйылады. Енді суды жылыту керек. Жылыту тым жылдам жүрмеуі үшін ғана қамқорлық қажет. Кофені қайнатуға дейін жеткізеді. Көбік көтерілген бойда кофе қайнатқышы бірден оттан алынады және қалың заттардың орналасуын біраз уақыт күтеді. Кофе әрқашан үстелге ыстық күйінде беріледі, сондықтан тұндыру тым ұзақ болмауы керек. Бірнеше тамшы суық су жердің шөгу процесін тездетеді. Кофе сусынын дайындаудың сипатталған әдісін біршама өзгертуге болады. Суық су кофе ыдысына құйылады және оны қайнағанға дейін қыздырады. Содан кейін кофе қайнатқышы оттан алынады және ұнтақ оған қасықпен салынып, тез араластырылады. Кейінгі әрекеттер жоғарыда айтылғандарды толығымен қайталайды. Бразилияда ұнтақталған кофе ыдыстың түбіне құйылады. Қайнаған сумен құйылады, қоспасы тез араластырылады және бұрын қайнаған сумен күйдірілген ыдыста сүзіледі. Сондай-ақ, қайнату әдісінің осындай, біршама ерекше нұсқасы бар. Бір фунт орташа ұнтақталған кофе бір литр суық суға батырылады (шамамен бір литр суға жарты килограмм кофе)24 сағатқа. Сығынды сүзгіден өткізіліп, салқындатылған күйде сақталады. Кофе сусынын дайындау үшін суық сығынды суық сумен араластырылады. Шығыстық әдіс қарапайым және тиімді. Ол үшін джезва қажет - ұзын сабы бар кішкене конустық ыдыс. Шығыс әдісі үшін өте ұсақ ұнтақталған кофе қажет. Қант пен кофені джезваға салып, үстіне су құйып, баяу отта баяу қыздырады. Көбік көтерілген бойда джезваны кофенің бетінде көбік қабаты сақталуын қадағалап, бірден оттан шығарады. Кофе джезваның ішінде қақпақпен, көбікпен жабылған күйде қалады. Джезваны қыздыру процесі 2-3 рет қайталанады. Басқа нұсқа да кеңінен қолданылады. Қантты джезваға салып, үстіне суық су құйып, қайнатады. Қайнаған суы бар джезва оттан алынады және оған кофе ұнтағы құйылады, қасықпен тез араластырылады. Қалың көбік көтеріледі. Ол сәл жайғасқаннан кейін, ыдыс қайтадан өте баяу отқа қойылады. Бірнеше қыздырудан кейін сусын дайын болады. Кофе үстелге тікелей джезведе беріледі, көбік шыныаяқтарға кішкене бөліктерге салынады, содан кейін сусын қосылады. Мұндай кофе сүзгіден өтпейді және үстелге қант та, қасық та берілмейді: қант қазірдің өзінде қойылады, ал араластыру кесенің түбінен шөгінділердің көтерілуіне әкеледі. КОФЕ ҚАЙНАТЫЛМАЙДЫ, ҚАЙНАТЫЛАДЫ!!! ҚАЙНАУ КОФЕНІ ӨЛТІРЕДІ!!!