Тұздық-майонез (Негізгі)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Күнбағыс майы - 750 г, жұмыртқа (сарысы) - 90 г (6 дана), дайын қыша - 25 г, 3% сірке суы - 150 г, қант - 20 г
Сипаттамасы Ақуыздан мұқият бөлінген шикі жұмыртқаның сарысына қыша, тұз қосып, шпатламен жақсылап араластырыңыз. Содан кейін, үздіксіз шайқау кезінде күнбағыс майын алдымен бір-бірлеп, содан кейін 2-3 ас қасықтан құйыңыз. Майдың температурасы 12-16 С болуы керек. Бұл температурада өсімдік майы жақсырақ эмульсияланады, яғни. жұмыртқаның сарысында бір-бірімен байланыспай таралатын ұсақ түйіршіктерге бөлінеді. Майдың әрбір жаңа бөлігін алдыңғы бөліктің эмульсиясы аяқталғаннан кейін құйыңыз. Барлық май эмульсияланған кезде, шпательде жақсы ұсталатын қалың тұздық алынады. Дайындалған тұздыққа сірке суын құйыңыз, қант қосыңыз, жақсылап араластырыңыз, сірке суын лимон қышқылымен немесе лимон шырынын алмастыруға болады, сірке суын енгізгеннен кейін тұздық сәл жұқарып, ағарады. Тұздық дұрыс жасалмаса немесе ұзақ уақыт сақталса, эмульсия ыдырауы мүмкін: май түйіршіктері бір-бірімен байланысады, нәтижесінде май ішінара бетіне шығып, тұздықтың біркелкілігін бұзады, тұздықтың майлануы деп аталады. . Тұздықтың біртектілігін қалпына келтіру үшін майды қайтадан ең кішкентай шарларға бөлу керек. Ол үшін жұмыртқаның сарысын бөлек ыдысқа жіберіп, майланған тұздықты біртіндеп қосыңыз, қоспаны үнемі шайқаңыз, яғни. тұздықты дайындау кезінде басынан бастап сол әрекетті қайталау. Неғұрлым тұрақты эмульсия алу үшін майонезді араластырғышта жасау керек. Бұл процесте май ұсақ түйіршіктерге бөлінеді, бұл олардың қосылуын қиындатады және эмульсияның тұрақтылығын арттырады. Тұздық-майонез және оның туындылары фарфордан немесе эмальданған ыдыстарда сақталады.