Жүзімді сақтау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Асханалық жүзім сорттарын іріктеп жинайды, кейде бірнеше апта бойы бір бұталардан піскен шоғырларды мұқият кесіп тастайды. Шоқтың піскен-піспегенін анықтау үшін ең төменгі жидекті сынап көру керек, себебі ол жоғарғы жидектерге қарағанда кеш піседі. Сақтау үшін жүзім сәл піспеген, салқын, құрғақ ауа райында, таңертең ерте немесе кешке жиналады. Шоқтарды балауыз жабындысын (Пруинаны) бұзбауға тырысып, мұқият алып тастайды, зақымдалған жидектердің барлығын алып тастайды. Егер жүзім шоғыры бір қабатта жатса, жүзім ұзаққа созылады. Жәшіктердің түбі жұмсақ қағазбен қапталған, кейде әрбір шоқ майлық қағазбен оралған немесе полиэтилен пакеттерге салынған. Жүзімді бұтадан алып тастағаннан бастап сақтауға немесе өңдеуге салуға дейінгі сақтау мерзімі бірнеше сағаттан бір тәулікке дейін. Ұзақ қашықтыққа тасымалдай отырып, оны үгінділер себілген жәшіктерге салады, түнде тасымалдауға тырысады. Кейбір сау шоқтарды салқын, желдетілетін жерде, сабағынан жоғары қаратып, жұмсақ арқан ілмегінде арқаннан ілулі, үстіңгі бұтақтың астындағы сабақты ұстап тұруға болады. Сабақты өткір пышақпен қиғаш етіп кесіп, сол шоғырдан ең төменгі жидекті оның үстіне қояды. Немесе сабақтың жоғарғы кесіндісі балқытылған парафинге батырылады.