ВАНИЛЬ ЖӘНЕ ВАНИЛИН
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ваниль - тропикалық орхидея өсімдігінің жемісі. Жемістерді піспеген күйінде алып тастайды, ашытады, кептіреді. Сыртқы түрі бойынша ваниль бұршаққа ұқсайды, бүршіктің ішінде өте хош иісті ұсақ тұқымдар бар. Ваниль шыны түтіктерге оралған сатылымға шығарылады. Хош иісті толығымен пайдалану үшін ваниль жемістерін ұсақтап турап, қантпен бірге ерітіндіде езеді. Ванильді алмастырғыш - синтетикалық ваниль ұнтағы - ваниль сияқты қолданылады. Қант ұнтағымен араласқан ванилин ванильді қант деген атпен белгілі. Ваниль мен ванилин ұннан жасалған кондитерлік өнімдер мен тәтті тағамдар өндірісінде қолданылады. Бұл дәмдеуіштер тәтті тағамдарға олардың құрамында өзіндік айқын хош иісі бар өнімдер болмаған кезде енгізіледі. Мәселен, мысалы, кілегейлі балмұздақта немесе кілегейде ваниль немесе ванилин өте орынды, ал кофе балмұздағында немесе кофе кілегейінде бұл дәмдеуіш қажет емес, өйткені кофенің өзіндік айқын және жағымды хош иісі бар. Құрамында апельсин, ананас, лимон, құлпынай, қарақат, таңқурай сияқты хош иісті жемістер немесе жидектер бар тағамдарға ванильді қосудың қажеті жоқ, ал, мысалы, тәтті шие джемінде, бұл жидектің әрең сезілетін иісі бар екенін ескере отырып, ванильді қолдану әбден орынды. Ваниль мен ванилиннің өте жағымды хош иісі бар, бірақ бұл хош иісті дәмдеуіштердің артық мөлшері тағамға ащы дәм беретінін ұмытпауымыз керек. Демек, бетбелгі нормаларын дәл сақтау ғана дайын өнімді жағымды, тым өткір емес хош иіспен, бөгде дәмсіз қамтамасыз ете алады. Естеріңізге сала кетейік, ванилин мен ванильдің хош иісті заттары буланып кетуі мүмкін, сондықтан бұл дәмдеуіштерді мұқият тығындап сақтау керек, сонымен қатар қызмет көрсетер алдында ыдысқа салу керек.