Алмасы бар қаз
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер орташа мөлшердегі қаз, алма 1-1,5 кг ұсақ және 8 ірі алма, ұн 1 ас қасық, зире 1 шай қасық, дәміне қарай тұз, бұрыш, қара зәйтүн 8-10, ақжелкен шоғыры. Тұздық үшін: 1 ас қасық ұн, 1/2 кесе ет сорпасы.
Сипаттамасы Дайындалған қаздың ұшасын жуып, құрғатыңыз. Сыртын және ішін зире мен тұзбен сүртіңіз, тұқымдары алынып тасталған ұсақ алмалармен толтырыңыз, саңылауды жіптермен тігіңіз. Содан кейін қаймақпен жағып, майланған пісірме табаққа, бетін төмен қаратып салыңыз. Науаны қатты қыздырылған пешке салыңыз да, қазды аздап қызарғанша қуырыңыз. Содан кейін отты ең төменгі деңгейге дейін азайтып, қазды пісірілгенге дейін қуырыңыз, пісіру парағына ағып жатқан шырындарды құйыңыз. Егер шырын жеткіліксіз болса, науаға 3-5 ас қасық сорпаны құйыңыз. Қаз дайын болғанға дейін дерлік қуырылған кезде, поло- пісіру парағында аталық безі жоқ ірі алмаларды (осы мақсатта Антонов алмаларын қолданған дұрыс) салып, пісіріңіз. Дайын қазды пештен алыңыз, жіптер мен алмадан босатыңыз, ішті табаққа салыңыз да, тұздықпен жабыңыз. Қаз толтырылған алмаларды айналасына қойып, қасықпен аздап езіп, үстіне пісірілген алмаларды әдемі етіп жайыңыз. Зәйтүндерді ірі алманың кесінділеріне салыңыз да, шөптермен безендіріңіз. Тұздықты келесідей дайындаңыз: қаздан бөлінген шырын ұн тартқышқа құйылады, 1/2 кесе сорпа қосылады, қайнатылады және сүзіледі. Алманың орнына қазды (немесе үйректі) қуырылған картоп кесектерімен, қарақұмық ботқасын саңырауқұлақтармен және пиязбен толтыруға болады.