Сорпаға арналған негізгі гарнирлердің бірі - омлет.
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты2 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Омлет әртүрлі тәсілдермен дайындалады. Табиғи (жұмыртқа мен сүттен немесе сорпадан) басқа, омлет сәбіз, шпинат, қызанақ, жасыл бұршақ, каштан және т.б., сондай-ақ аң, тауық, бауыр және т.б. Осылайша, омлеттердің арқасында мөлдір сорпаларды дәмдік жағынан ғана емес, сонымен қатар түр жағынан да әртараптандыруға болады, оларды бір уақытта әртүрлі түстерде дайындауға болады, мысалы: қызыл - қызанақтан, жасыл - шпинаттан немесе бұршақтан, ақ - спаржа немесе гүлді қырыққабаттан, қараңғы - аңнан немесе бауырдан және т.б. Сонымен қатар, белгілі бір гарнирдің бөлігі ретінде омлет мөлдір сорпаларға әртүрлілік қосады. Тұтас жұмыртқалар омлет үшін пайдаланылады, бірақ мөлдір сорпаны және белки қамтитын басқа тағамдарды ағартудан қалған жұмыртқаның сарысы бар омлетті дайындауға болады. Көкөністер, жүгері, аң, тауық еті, бауыр және т.б. қосылған омлетке арналған массаға негізгі өнімге байланысты аздап сүтті, ақ немесе қызыл тұздықты қосуға болады. Бұл жағдайда омлет өте дәмді, тығыз консистенциялы болып шығады және оны бөліктерге бөлуге ыңғайлы. Омлет қоспасы маймен жақсы майланған қалыптарға құйылады. Омлетті мармитте 80-85 С температурада немесе пеште судың қайнауына жол бермей пісіріңіз. Бөлшектелген қалыптарда омлетті 12-15 минут қайнатыңыз, сыйымдылығы 400-500 г қалыптарда омлетті 30-35 минут дайындайды. Дайын омлетті 30 С дейін салқындатыңыз. Қызмет көрсету кезінде табаққа үлестірілген қалыптан алынған немесе бөліктерге кесілген омлетті салыңыз (Егер омлет үлкен ыдыста қайнатылса), ет немесе тауық етінің мөлдір сорпасын құйыңыз. Тағамның сыртқы түрін жақсарту және дәрумендермен байыту үшін қайнатылған шпинаттың туралған жапырақтарын немесе жасыл ақжелкеннің күйдірілген жапырақтарын қосыңыз. (Мөлдір ет немесе тауық сорпасы - 400 г, омлет - 40 г). Төменде әртүрлі өнімдерден омлеттерді дайындау және олардың 10 порцияға арналған саны сипатталған. Бұл жағдайда жұмыртқа салудың екі нұсқасы беріледі: 1) тұтас жұмыртқа, 2) жұмыртқаның сарысы мен тұтас жұмыртқа бірге (1 сарысы = 15 г). Табиғи омлет Тұтас жұмыртқа - 5 дана., сүт - 250 г, сары май (Қалыптарды майлау үшін) - 10 г немесе жұмыртқа (сарысы) - 4,5 дана., тұтас жұмыртқа - 1,5 дана., сүт - 320 г және май - 10 г. Шикі жұмыртқаны шайқауышпен шайқаңыз, біртіндеп салқын сүтті қосып, дәміне қарай тұз қосыңыз. Қоспаны сүзіп, маймен майланған қалыптарға құйыңыз. Жоғарыда сипатталғандай қайнатыңыз.