ХОШ ИІСТІ РУ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Ру тағамға қосылған кезде пайдалы әсер етеді, тәбетті арттырады, ас қорытуды жақсартады. Хош иісті рудың дәмі ащы, ащы, өткір. Хош иісі - татымды. Оның жапырақтары салаттарға, бұқтырылған тағамдарға дәмдеуіш ретінде пайдаланылады, шай, сірке суы, жеміс-жидек және көкөніс коктейльдері олармен хош иістендіріледі. Дәмдеуіш ретінде ру өте мұқият тұтынылады, өйткені оның хош иісі мен дәмі өте күшті. Ру жапырақтары қияр, қызанақ және түрлі-түсті көкөністерді консервілеу кезінде қосылады. Қой еті мен ірімшік тағамдары рутамен үйлескенде ерекше дәмге ие болады. Дегенмен, хош иісті қара түсті ең аз мөлшерде пайдалану керек екенін есте ұстаған жөн. Үлкен дозаларда ол улы болып табылады, сондықтан дозада сақтықты қажет етеді.
Сипаттамасы Ежелгі дәрілік және хош иісті өсімдік Халықтық медицинада ревматикалық және невралгиялық ауырсынуды, бас ауруын басатын, антигельминтикалық әсер ететін дәрі ретінде қолданылады. Ежелгі заманнан бері ру көз ауруларын емдейтін құрал ретінде айтылып келеді. Халықтық медицинада АҚШ, Италия және т.б. елдер бүгінгі күнге дейін осы мақсатта руды пайдаланады. Қара шөп өт тас ауруы және т.б. үшін қолданылатын алымдардың бір бөлігі болып табылады. бауыр аурулары, асқазан аурулары, бүйрек тастары, жүрек қағуы, жөтел, мұрыннан су ағу, тамырлардың түйінделген кеңеюі, Гүлдер бронх демікпесінде қолданылатын инфузия құрамына кіреді. Ру - ауыз қуысы үшін жақсы сергітетін құрал. Танымал наным-сенімдер бойынша, жыландар ру өсетін жерлерге жорғаламайды, шыбындар оның иісінен өледі.